9 Mart 2010 Salı

Yaşasın! Başardık!

Cumartesi günü arkadaşlarımla buluşacaktım aslında.

Tibet’te biraz öksürük, hafif burun akıntısı ve bolca huysuzluk olunca bırakıp gitmeye içim elvermedi. Zaten bütün bir hafta birbirimizin yolunu gözlüyoruz, hasta hasta bırakamadım, arkadaşlarım kırıldılar galiba bana :(

Neyse, konuya başlamadan dağıtmayayım, anlatacağım bu değil tabii :)

Çok ilginç, çok beklenmedik bir gelişme yaşandı bu hafta sonu bizim cephede.
Bütün amaç bir denemeydi, öylesine...
ama sonuç hiç ummadığımız şekilde olumluydu :)

Takip ettiğim bloglardan birinde (bir türlü hatırlayamıyorum, bu yazıyı okursa eğer, onlar bizdik desin ne olur!) okumuştum. Emziği ufaklığın kendisine attırmışlardı ve bıcırık bir daha istememişti.

Benim Tibet’e emzik bıraktırma gibi bir niyetim yoktu aslına bakarsanız. Sebebi de sadece uyku sırasında emzik kullanması. O yüzden pek önemsemiyordum ama işte aklıma düşünce çöpe atma hikayesi, deneyesim tuttu :) ve olay şöyle gelişti :

Tibet’e “Emziği atmak ister misin?” diye sordum, pek bir hevesle kabul etti bücür. “Ama” dedim “iyice anlamalısın, eğer atarsak bir daha emzik almayacağız ve emziksiz uyuman gerekecek”. Bir an bir tereddüt eder gibi oldu “Atmak istiyoyum anne” dedi. “Peki” dedim ve arka pencerenin camından büyük bir coşkuyla attı emziğini aşağı!

Biraz zaman geçip, uyku ağır basınca emzik istedi tabii. Bunu bekliyordum zaten. “Attın ya Tibetcim emziği, yokki emziğin” dedim. “Teyzem alsın gelirken” dedi. “Söyleyelim teyzene, bulursa alsın o zaman” dedim. Teyzesi bulamadığını söyledi doğal olarak ve o gece emziksiz uyuduk.
Biraz sızlanarak ama çabucak sızarak hem de...

Sabaha karşı uyandığı bir ara, bugüne kadar hiç istememiş olmasına rağmen emzik istedi. Yine attığını söyledim, arkasına dönüp hemen uykuya daldı tekrar...

Asıl zorlu olan gün Pazar oldu...
Çok huysuzluk yaptı, türlü bahaneler uydurarak ağladı durdu. Araya emzik istediğini sıkıştırdı ve aynı cevabı aldı. Üstelemedi daha doğrusu sanırım üsteleyemedi ama, o huysuzluğun dibine vurdu, biz de anlayışın :)

Akşam olupta uyku vakti yaklaştıkça “Anne biz şimdi emziksiz uyuycaz” deyip durdu. Emziksiz uyuyacağı için takdir gördü, takdir gördükçe gururlandı, gururlandıkça emziksiz uyuyacağını tekrarladı. Yandan yandan gülüşler attı... Uykudan önce yine huysuzlandı ama yine hızlıca sızdı... ve bu sefer bütün gece boyunca hiç emzik istemedi :)

Bu arada bir hatam oldu sanırım. Ona “Bak sen de abi oldun artık” dedim, maksadım onu teşvik etmekti aslında. Cevabı “Ben Abdullah mı oldum simdi?” oldu! (komşunun oğlunun adı Abdullah ve ona abi diye sesleniyor) Afalladım... “Hayır” dedim “hani Abdullah emzik kullanmıyor ya, onun için öyle söyledim”. Sanırım bunu kıyaslama gibi algıladı. Hiç öyle bir niyetim yoktu aslında. Ağzımızdan çıkana gerçekten dikkat etmek gerekiyor. Çok üzüldüm sonradan ama söylemiş bulundum/bulunduk bir kere.. Üstüne annem de tesadüfen “Benim oğlum abi oldu artık” dedi. Bizimki “Ama ben Abdullah diilim ki, Tibetiiimmm!” diye cevap verdi.

Bir çocuğun anneye tokadı da böyle olur işte! Bu da müstehak bize! :)
Onlar düşe kalka büyüyor, biz de yanlış, doğru yapa yapa ebeveyn oluyoruz maalesef :))))

Neyseki sonuç güzel oldu...
Şimdi “Ben artık emziksiz uyuyorum” diye ilan ediyor herkese :)
Kocaannesine, Bayay’a (Bahar), Şuştopa’ya, Asan’a (Hasan), Beste’ye...
Bunu başardık demek için Pazartesi’nin geçmesini özellikle bekledim, hani ne olur, ne olmaz diye. Onu da atlattık çok şükür.

Artık emziğimiz yok :)

Sırada bezi atmak var...

Şimdiden konuşmalar yapılıyor. Henüz ikna edemedik ama havalar biraz ısınsın...
Onu da böyle kolaylıkla hallederiz inşallah...
Bu Tibet’in son emzikli fotoğraflarından...

Bu da Tibet’in en sevdiğim emzikli fotoğrafı olarak kayda geçsin lütfen! :)

Darısı emzik bırakmak isteyen minikler ve annelerinin başına :)
kim istiyor kim istemiyor tartışılır ya gerçi :P

29 yorum:

  1. Darısı başıma darısı başıma, ama hiç cesaretim yok 2.yaşı milat koydum kendime.
    Ya Tibetim ne kadar akıllısın sen yaaa...öperim pamuk yanaklarından...

    YanıtlaSil
  2. Gözünüz aydın ne güzel olmuş ya darısı başımıza.Bizimki emzikle yapışık yaşıyor.2 yaşta geldi ama şuan pek cesaretim yok sıcak havaları bekliyorum.Dışarıya ,parka derken unutur belki.öpüyorum sizi

    YanıtlaSil
  3. Tebrikler Tibet'im:)
    Hep söylüyorum Sibel, çok akıllı bu çocuk diye.
    İnşallah herşeyi böyle kolayca çözüp sonlandırabilir.

    YanıtlaSil
  4. Gözünüz aydın olsun,akıllı bıdığım ya.

    Nasıl Abdullah mı oldum ben şimdi deyince güldüm anlatamam:))
    Havalar ısınıyor,yakında beze sıra gelecek;))

    YanıtlaSil
  5. Bezi de böyle kolaylıkla atar Tibetcik. Abdullah'a çok güldüm :D ne güzel düşünüyor çocuklar :)

    YanıtlaSil
  6. Abi olan yakışıkılı Tibete kocaman bir alkışşşş:))

    YanıtlaSil
  7. tebrikler ozaman.ben emzik emen çocuklara bitiyorum annelerin bıraksın diye çabalarınada kızıyorum aslında zaten bırakcak bırakın çeksinler cok cok:)ben ikisinede verdim ikiside kendi bıraktı.nihayetinde emzik bir susturucu.ağladığında verin susturucuyu derdim.hatta benim böcükler bazen banada ikram ederlerdi:))ağızlarından çıkarıp ağzıma uzatırlardı:)beraber emiştik işte:)))beraber bıraktık:)

    YanıtlaSil
  8. şekerim şekerim Tibetim tebrikler.
    ehe ehe bizde bıraktık emziği,bu arada :)

    YanıtlaSil
  9. Afferin benim pamuğuma :)maşallahhh bez olayını da yaz başı halledersiniz bence de ..Biraz bezsiz dolaştırıp sağı solu temizlemek durumunda kalabilirsiniz ama o bunu da çabucak halleder ben eminim..sevgilerrr

    YanıtlaSil
  10. ne güzel kolayca halletmişsiniz.darısı bizim başımıza.Ada da çok düşkün "emme"sine bırakmaya hiç niyeti yok.Benim bıraktırmaya niyetim var mı onu da bilmiyorum.Ama çevredeki herkesin çocuğuma sen büyüdün,hiç yakışmıyor gibi baskı yapmasından bıktım.size ne dimi ama size neee!

    YanıtlaSil
  11. Oooo süper, harika bir haber bu:) bizde de aynı durum söz konusu sadece uyurken emzik istiyor ve atarak emziği bıraktırmayı düşünüyorum bende. dediğin yazıyı bende okudum ama malesef hangi blogta hatırlamıyorum, kafama çok yatmıştı zaten, Tibet' te başarılı sonuç vermesine çok sevindim:D darısı başımıza, sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Ben de sadece uyurken emdiği emziğini, 2 yaş civarı bırakmayı düşünüyorum ama bırakmazsa da zorlamayacağım ne zaman isterse :))

    bu başarılarınızın, ''bezi attık gitti oğlum'' derken de devam etmesini dilerizz...
    sevgilerrr...

    YanıtlaSil
  13. Maaşallah .. Tebrikler Tibet'e..Bizde bıraksın istiyoruz diş ve damak yapısının bozulmasından dolayı..daha 2,5 haftamız var tekrar denemek için..İyi etmişsin aklına düşmüş denemişsin, paşa da bırakıvermiş..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Sibel'cim gözün aydın:) Tibet beyi de ayrıca tebrik etmek gerek hani böyle kararlı ve istikrarlı olduğu için... Öpüver lütfen benim için:) Tuvelet benim de planlarım arasında bu aralar:(

    YanıtlaSil
  15. Elifcim, tutkuyla bağlı değilse korkma şekerim. Eminim Rüya'da kolaylıkla bırakacaktır. Eminim ben :)

    Eminecim, ben aslında çok severim emzikli çocukları :) 2 yaşta şart değil bana sorarsan, zamanı gelince oluyor işte bir şekilde :)

    Nuriyecim, vallahi ben de gurur duydum oğlumla. İnşallah :)

    Yıldızım, inşallah bezi de bir çırpıda bırakırız :)

    Şeker Pembem, nasıl işliyor di mi kafaları? hiç aklıma gelmemişti benim öyle söylerken aslında :)

    NazımPekim, alkışlar Tibet'e :P

    Serpil, aslına bakarsan bende çok seviyorum ama 3 yaşına yaklaştı ve etraftan ufak ufak "sen büyüdün artık, hiç yakışıyor mu?" denmeye başladı. Böylesi çocuğun psikolojisini daha çok bozar gibi geliyor. Hem kolay oldu işte, zorlasaydı vazgeçecektim zaten :)
    Bu arada sen de az alem değilsin yani, emzikli anne seni :)))

    YanıtlaSil
  16. Özgecim, tebrik ederim :) hiç yazmıyorsun ama bak haberimiz yok :(

    Nehirccem, inşallah. Olsun, çabucak halletsin de ortalık temizlenir nasılsa :)

    Başakcım, aynı şekilde düşünüyorum. Biraz önce Serpil'e de yazdım, bu tip davranışların çocuğun psikolojisini daha çok bozmasından endişe ettiğim için giriştim bu işe. Neyseki kolay oldu. Umarım sizinde kolaylıkla olur. Zamanı geldi mi oluyor galiba, çok takma bence de kafaya...

    Nilocum, o zaman sizin işinizde kolay olacaktır. Tüh yahu! vallahi keşke not alsaymışım hangi blog olduğunu :(

    Melikecim, bence de zorlama. onlar biliyorlar zamanını galiba... inşallahhhh!

    Fatmacım, kolaylıklar dilerim. İnşallah Odilcim de çabucak bırakır.

    Özlemcim, teşekkürler. Öperim tabii :)
    Tuvalet içinde ufak ufak sözle alıştırmalar yapıyoruz, 1-2 ay içinde başlarız herhalde çalışmalara :)

    YanıtlaSil
  17. böyle kolayca bıraktığı için tibet'e tebrikler ;)

    ayrıca resmi çok tatlı bakıp bakıp sevesim geldi :)

    YanıtlaSil
  18. :))bizimkini de dalmaçyalılar( ki o zamanlar pek trenddi dalmaçyalılar:)götürmüşlerdi:))kızım çok düşkündü emziğe,dalmaçyaya gitmeyi bile göze almıştı yanii:)oldukça zor atlattık ...oğlum 3 yaşına kadar emdigi için emzik ona vız gelmişti ama onu da emmekten vazgeçirmek çok zor olmuş hatta gördüğü her emziren anneye asılmaya başlamıştı:) ah tuvalet eğitimi başlıbaşına bi olay..ona hiiç girmiyim:))ama görüyorum ki annelerin bilinç düzeyi zaman geçtikçe yükseliyor.annelerin de çocukların da işleri kolaylaşıyor her geçen yıl içinde.ne hoş:)

    YanıtlaSil
  19. hıh bu arada bannerimi gördüm ..pek memnun oldum.bu ilk kez başıma geliyor da:))büyük incelik bu.teşekkürler sevgili tibetin annesi..

    YanıtlaSil
  20. bravo size de Tibet'e de. Egemen kendiliğinden bıraktığı için ben bilmiyorum bu sıkıntıları.. ama bezi bırakma konusu biraz germişti beni. daha çok ta etraftakilerin yorumları geriyor insanı. kimsryi duymadan kafana göre takılmak lazım aslında.. umarım onu da kolaylıkla halledersiniz. zorlarsa da boşver 3 yaşında bıraksın bezi.. gerilmeyin benim gibi :)

    YanıtlaSil
  21. sevindim çok uğraşmadan bu işten kurtulmana, gözün aydın :))

    YanıtlaSil
  22. Vay be;maşallah:)))Hakikatten kolay olmuş gibi GÖRÜNÜYOR.

    Darısı başımıza Sibel'cim

    Abdullah değilki;Pamuk Prens annesi:))))

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  23. Tebrik ederim Tibeti...Ne de olsa sizden daha fazla ona zor:)))Maşallah nasıl kendi başına üstesinden gelmiş ...

    Ama annesi o Abdullah diiiiilll, Tibet karıştırma oldu mu?

    YanıtlaSil
  24. YAAAAAAAAAAA İNANMIYORUMMM BENİM KUZUM BÜYÜMÜŞTE BEN YOKKEN EMZİK NEYİM ATMIŞ VAY ANASINA CANIM BENİM GÖZÜNÜZ AYDIN DARISI BEZİN BAŞINA
    ÖP BENİM İÇİN KOKLA OLDUMU:(

    YanıtlaSil
  25. Tebrik ederim; bilinçli bir anne; örnek bir davranış. Kendine de hata yaptım diye haksızlık etme; gayet normal söylemler (bence tabi)...

    YanıtlaSil
  26. bence zor olanı halletmişsiniz!
    yaolnız bu taktiğin işe yarayacağını tahmin etmezdim :)
    ay aklımda bulunsun :) :P

    YanıtlaSil
  27. akıllı tıbetım benım, afferım ona,darısı beze ınsallah.

    YanıtlaSil
  28. Atar benim oğlum bezini de..
    Koskoca delikanlı oldu artık annesi :)))))

    YanıtlaSil