27 Eylül 2012 Perşembe

Kim hazır?


Aslında bu anaokulu meselesi çocuktan ziyade annenin sınavı. Yani en azından benim için öyle.

Konuya benim gözümden şöyle bir bakış atalım mesela:

Sabah, bücür uyandırılır.
Sabah hali işte, bazen kolay, bazen zor bir süreçtir bu. Sabah huysuzlukları bertaraf edilmeye, üstü giydirilmeye, ağzına bir şeyler tıkıştırılmaya, dişler fırçalanmaya, yüz yıkanmaya, saç taranmaya çalışılır, her biri için ayrı bir enerji harcamak gerekir.
Sabahları kendi giyimi için taş çatlasın 5 dakika ayıran, çoğu zaman makyaj bile yapmayan, kahvaltı etmeden evden çıkan bir kadın için bu zor bir süreç arkadaş!


Aslına bakarsanız, itiraf ediyorum bu işin yine de kolay tarafı... İlk okul deneyimi olmasına rağmen, durumunu gittikçe kabullenen bir çocuğa bir şeyleri yaptırmak, zaman içinde basitleşiyor. Artık aynı çabaları harcamam gerekmiyor ki; iki haftalık bir zaman dilimi için gayet iyi bir ilerleme bu...

Asıl sorun, ufaklıkla birlikte eve döndükten sonraki süreç.

Yemek yap. Yedir. Etrafı topla. Toz al. Süpür. Sil. Onunla oyna. Akşam yemeğini yap. Yedir. Sonra baba gelsin ona da yedir. Mutfağı topla. Ufaklıkla oyna. Ufaklığın ve babanın arkasını topla. Ufaklığı uyumaya ikna et. Yatır. Onunla birlikte uyumamaya çalış. Kalk. Koltuğun üzerinde sızmış babayı uyandırıp, yatağına yatırmaya ikna et. Etrafı topla. Tvyi kapa. Son kontrolleri yap. Yat.

Kalk...........


Diyeceksiniz ki; normalde yapmıyor musun tüm bunları?
Yapıyorum tabii ama hafta için annem bende olunca, çoğu şeyi o halletmiş oluyor, bana ufak tefek şeyler kalıyor ve hafta sonu bir kez iyi bir temizlik yapıyorum o kadar. Ama her gün olunca bu süreç, resmen bittim ve billah tükendim!

Yok hocam. Allah ev kadınlarına kolaylık versin. Ben almiim! :)

Notumsu: Ben evde olsam, alacağım kiloların haddi hesabı olmaz! Onu da anladığımdan beri, ev kadınlığından tümüyle istifa etmiş bulunmaktayım, kimse kusura bakmasın. :P

39 yorum:

  1. Kulübe hoş geldin beybi :)

    YanıtlaSil
  2. anneciiim gözüm korktu :)

    YanıtlaSil
  3. ben de ben de. benden ev hanımı olmaz onu anladım. on günlük izinde hışım çıktı.

    Tibetimin eğitim hayatı hayırlı uğurlu olsun. başarılı bir çocuk olacak demedi deme Sibelim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah öyle olur be Nilhanım... hani böyle oturup başına, hadi yap, hadi hadi diye ders yapan bir çocuk olmaz inşallah...

      Sil
  4. Her sabah yinelenen ne kadar stresli bir durum değil mi?
    Çok zor çok... Zamanla alışacaksın ama.
    Bu şartlar altında işyeri bir kurtuluş yeri olarak görünür insana.
    Allah kolaylık versin Sibelciğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet, stresli Zeugmam. ama dün yüreğime su serpti. "okulda çok eğleniyorum" demiş anneme :)

      Sil
  5. Her sabah belki 20 kere hadi kızım diyorum. Çıkarken ya anahtarımı unutuyorum ya telefonumu. Bunlar için tekrar geri dönüyorum. Saçlar uzun taramak sıkıntı. Çalışan biri için ev hayatı daha zor bence. Hiç iş yapamıyorum evde kalınca tüm gün yatış :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de çok iş yapmıyorum tatil günlerimde İlknur. Allah annemden razı olsun, o olmasa nasıl çıkardım işin içinden bilemiyorum :)

      Sil
  6. Canım benim,inan ben haftanın hergünü ve yıllardır bu durumdayım.Bazen keşke çalışmasamda bu işleri gün içine yayabilsem bu kadar yorulmasam diyorum ama,mecburen çalışıyoruz işte...Pamuk şekerime o gözlükleri yine benim için taktırdın dimi :))) ekrandan öyle sevdim ki onu, maşallahhh demek istiyorum.Öptüm sizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nehirccem, sürekli evde olmakta ayrı bir dert bence. hiç işin bitmiyor, sürekli hareket halindesin. dengeli bir ev ve iş hayatı en güzeli ;)

      Sil
  7. çoğunda haklısın , ama bir de şunu düşün gündüz işe gidiyor iş stresi çekiyorsun bir de akşam gelince şu günlük saydıklarının hepsi senin işin... Onun için ben ev hanımı olup da bunları gün içinde yapmaya bir de iş stresi çekmemeye razıyım... maalesef ki çalışan bir anneyim şu anda..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek, annem bizde olduğu için yapmıyorum bu saydıklarımın hepsini çok şükür. Ama annesi yanında olmayıp, üstüne yardımcısı da olmayan ve tüm bunları yapmak zorunda olan tüm çalışan kadınlara da ayrıca kolaylıklar diliyorum...

      Sil
  8. : )) bırkac gun once aynen bunun gıbı bır yazı yazmıstım. Hep dedım ve hala dıyorum "çalışmak kadınların fıtratında yok". Hadı genelleme yapmayayım kızan olur, alınan olur, benım gıbı kadınların dıyeyım: ))

    http://annemahsustan.blogspot.com/2012/09/yola-yazlmalar-yakn-olsun-bize.html

    Evden cıkısımızı gormen lazım ve senın durumunu X2 ile. Zira ıkı cocuk bende: )

    Kesınlıkle sınav bu dıyorum ve kendı ellerımle kendımı tabıı tuttugum bır sınav. Insallah hakkıyla cıkarız gun yüzüne: )
    Yakısıklının gozluklerıne, durusuna, edasına bayıldım. Çok tatlı maşallah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah çıkarız annemahsustan... inşallah :)
      Teşekkürler, senin ufaklıklar da harikalar :)

      Sil
  9. Şimdi beni de hem çalışı hem işleri nasıl yapacağım korkusu sardı bu aralar Sibelciğim ya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zamanla aşarsın Yıldızım da... işte o aşma dönemi biraz kasıyor ;)

      Sil
  10. Oğluşun çok tatlı maaşallah.Hepsi aynı bende çalışıyorum 3,5 yaşından beri kreşe gidiyor hep benzer süreçleri yaşıyoruz.Ara sıra 6 ay ve 10 ay çalışmadığım dönemler oldu.O dönem hepimiz mutluyduk evde.Ben oğlum olmadan önce ev hanımlığını kesinlikle istemezken şimdi ev hanımı olabileceğim zaman için gün sayıyorum.Her gün size yakından destek olabilecek birçok şeyi yapabilecek bir büyüğünüz yoksa çalışan kadının işi çok zor.Bir çok şeye yetişmeye çalışırken bazen hem kendini hem stresinle etrafındakileride üzebiliyorsun diye düşünüyorum tabi bunlar benim görüşlerim herkesin görüşüne saygı duyuyorum
    Not :Ben ikinci çocuğu isteyen ve ilkokula başlayacak bir çocukla ve bir küçük bebekle çalışabilecek kadar güçlü hissetmiyorum hissedenlerinde karşısında saygıyla eğiliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayat paylaştıkça, ben de ikinci çocuk için kendimi güçlü hissetmiyorum, yalnız değilsin ;)
      dediğim gibi, Allah annemden razı olsun. o olmasa, bu zorluğun üstesinden gelemezdim.

      Sil
  11. Ben hep söylüyorum zaten; "ev kadını" müessesesi ortadan kalksın! Ya da mesela yarı zamanlı ev kadını olunsun. "Ev adamları" çoğalsın.
    Normal bir işte çalışan insan bilir ki eve gidince huzuru bulacak ama tüm gün evde olan kadın ne yapacak?
    Ben okurken boğuldum yahu...
    Allah sabır ve kuvvet versin.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet, evet... ortaklaşa olsun. Erkeklerde ev adamlığına terfi etsin, yarı zamanlı da olsa olur... evet evet. ben tuttum bu fikri! :)

      Sil
    2. Belki bizim için geç ama gelecek nesillere yardımcı olabiliriz. Baksana yakışıklı bir erkek yetişiyor (;
      Ona göre eğit de Tibet'ini bari gelin rahat etsin :P

      Sil
  12. çok güzel yazmışsın,aynen kendimi okur gibi oldum evde hergün birilerinin olması negüzel

    YanıtlaSil
  13. Okurken yoruldum. Bu yorgunluk aksam eve gidince tatbikli olarak uzerime cokecek. Hergun isteyken diyorum ki aksam eve gidince ve can da uyuyunca sunlari sunlari yapacagim. Sonuc:can uyur anne de ay soyle bi oturayim 1-2 sayfa kitap okuyayim derken sizar kalir. Sabah kisir dongu tekrar baslar v.s.
    Ayrica ev kadinligi meselesi bize ters arkadas. Onlar gercekten onlerinde diz cokulesi insanlar ben yapamam sahsen. Ya sinir hastasi olurum ya temizlik hastasi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ev kadınlarına Allah iki katı sabır ve iki katı kolaylık versin gerçekten. ben yapamıyorum, yapabilenleri tutmayayım :D

      Sil
  14. Allahım diyorum benmi yazdım acaba tüm bunları adlarda aynı bu kadarda aynı olmnazki canım herşey:)Ne diyim Allah bizlere voltran gücümü vermiş ne

    YanıtlaSil
  15. ama ama kendimi çok kötü hissettim.. bögühühüh

    bir de bu çocuk büyümüş yahu! artık o zıpır ve muzır gülüşten eser yok, nasıld a ciddileşmiş.. :)

    YanıtlaSil
  16. cidden ev kadınlığı daha zor.iş yapıyorum,kadın falan almam o konuda yorucu,dinlenemeden işe gidiyorum ama işte kafam rahat oluyor en azından,kendime ait saatlerim oluyor.yaz tatilinde çok zorlanıyorum 7/24 ilgi,oyun istiyor Ada ev işinden ziyade o daha çok zorluyor beni.kısaca ben de almiiim:))

    YanıtlaSil
  17. Allah kolaylık versin sen ve seningibi hem çalışan hemde ev işleri,çocuk,koca. ben almayayım...kolay gelsin size ben kaçar :)))

    YanıtlaSil
  18. biz kaç yıldır böyleyiz ve bitmiyor daha da devam edecek :)))
    ev hanımı mı??? biri bana mı seslendi :D

    YanıtlaSil
  19. Bende aynı dertten muzdaribim. Tuğra'ya annemin baktığı dönemde evde hiçbirşey yapmıyordum. Hafta sonları üstten bir temizlik dışında :) Ama şimdi.. Yemek, ütü, temizlik... Annem hayat kurtarıcımmış da farkında değilmişim :( Tuğra'nın kreşe başlamasıyla herşey bana kaldı. Olsun bunun da üstesinden geliriz inşş. Ev hanımlığı da biryere kadar Sibelim. 3.5 yılı evde geçen biri olarak söyliyim çok zor. İş hayatı herşeye rağmen güzel. Daha programlı, daha düzenli oluyor insan :) İlk fotoda nasılda tatlı bakmış öyle, ısır-öp benim için...

    YanıtlaSil
  20. Ahh sibel'cim erayı okula hazırlamak inanılmaz bir stres,bir saat içinde tükendiğimi hissediyorum..

    YanıtlaSil
  21. heheh hariika yazmışsın çok tatlı maşallah

    sevgiler

    YanıtlaSil