5 Mayıs 2011 Perşembe

22 Ağustos

Dün yayınladığım yazı sonrasında çok kişi 22 Ağustos'ta neler olacağını sordu.


Aşağıda bahsedilen yürürlülük neticesinde tahmini 66.000 site yasaklı konuma gelecekmiş. Bu durumda biz blogların ve sosyal paylaşım ağlarının da kurunun yanında yaş misali güme gideceği tahmin ediliyor.




Milliyet'in haberinden kısa alıntılarla durum budur.
Haberin tamamı için burayı ziyaret ediniz.




İnternetin ölüm tarihi: 22 Ağustos 2011

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nca (BTK) hazırlanan "İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar" 22 Ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu uygulamayla kullanıcılar BTK'nın belirlediği 4 internet filtresinden birini seçmek zorunda bırakılacak. Filtreyi aşmak suç sayılacak. Filtre kıstasları ise tamamen BTK'nın keyfine göre belirlenecek. Bu uygulama dünyada Çin, Küba, İran gibi internetin "tutuklu" olduğu ülkelerde kullanılıyor.


........
22 Ağustos'ta devreye girecek sistemde internete devlet daha doğrusu "BTK" tarafından belirlenen 4 filtre tipinden birini seçerek girebileceğiz. Filtreyi aşmak ya da aşmaya çalışmak suç sayılacak. Ayrıcainternet servis sağlayıcıları filtrelerin aşılmasını engellemekle sorumlu tutuluyor, aksi halde onlara da ağır para cezaları öngörülüyor.
"Ben giriyorum, siz de girin"den "Ben de giremiyorum artık"a...

Düzenlemeye göre 4 tip filtre yer alacak. Aile, çocuk, yurtiçi ve standart paket. Her internet abonesi bunlardan birini seçmek zorunda kalacak. Bu filtre tipini internet kafelerde uygulanan "Websense" filtresine benzetebiliriz. Yani sadece internet kafenin belirleyebildiği sitelere girebileceksiniz. Bu tür filtre sistemleriyle içeriğinde sorun olmasa bile birçok sitenin filtreye takıldığı kullanıcılar tarafından biliniyor.

......
Bu tür filtreler şu anda da var

Bu tür filtre sistemleri işletim sistemleri, internet servis sağlayıcılar ya da internetten bulunabilecek programlar sayesinde isteyen kullanıcılar tarafından zaten istenildiği zaman kullanılabiliyor. Yani zaten kullanıcı böyle bir opsiyona sahip. Ancak BTK'nın uygulamasıyla bu durum bir opsiyon olmaktan çıkıp zorunluluk haline geliyor.
........


Dün BTK Başkanı Tayfun Acarer çıkan haberler üzerine şöyle bir açıklama yapmış.
Doğru olduğunu umalım...

9 yorum:

  1. helal olsun. şak şak .

    YanıtlaSil
  2. Bu gerginlikler başka hangi ülkede daha yaşanıyor merak ediyorum doğrusu.
    Anlayacağımız; bizi aylarca sürecek yeni bir gerginlik ve haksızlığın içine düşürdükleri...

    YanıtlaSil
  3. bu nedır ya ....

    YanıtlaSil
  4. ∑×β©×µ®β≥≤≠∞.......

    YanıtlaSil
  5. aaa yok artık ama yaaa.. yasaklar ülkesi olduk iyice. çok canımı sıkıyo bu durum.

    tepki gösterirken herkes bizle aynı kafada. iş, oy vermeye gelince kimin kazanacağı malum... nasıl oluyor bu? yalan tepkiler mi yağıyor her bi yandan?

    YanıtlaSil
  6. İltica edesim geliyor bazen buralardan :(
    özlem

    YanıtlaSil
  7. buradan yazmakla başıma dert alır mıyım bilmem ama çocukların sınavlarına bile fesat karıştıran bir zihniyetten ben seçimlerde de dürüstlük beklemem. yine de yanılmayı tercih ederim tabii... Allah sonumuzu hayır etsin...

    YanıtlaSil
  8. sibel yorum kısmına yazdığın olay benim de aklıma geliyor....allah sonumuzu hayır etsin...

    YanıtlaSil