5 Nisan 2010 Pazartesi

Doktor civanım

Cumartesi günü Tibet’i doktor kontrolüne götürdük. Normalde hafta ortası gidecekti ama Cuma akşamı bol burun akıntısı ve şiddetli öksürükle geçirince geceyi, randevuyu Cumartesi’ye aldık.

Oğlumuz her ne kadar içeri girene kadar mızmızlanmış olsa da bu sefer çok olgun davrandı doktorun yanında. Hiç ağlamadı. Doktorun her hareketini temkinli izledi, ağlanacak birşey yapıyor mu, yapmıyor mu diye. Doktorun “Nasılsın?” sorusuna, gayet ciddi ama yüzüne bakmadan “İyiyim” diye cevap bile verdi :)

Sonuç olarak ciddi bir durum olmadığını söyledi doktorumuz. “Mevsim geçişinin son etkileridir.” dedi. Bunun dışında konuştuğumuz bir kaç konu oldu. Bir tanesi tuvalet eğitimiydi. Bizim küçük adamın çok oralı olmadığından bahsettim. Çişini, kakasını söylediğini ama tuvalete de lazımlığa da oturmayı reddettiğini anlattım. Ayrıca kakasını yapmakta zorlandığından bahsettim. “Kakam acıyor.” Diyor çoğunlukla.

3 yaşına kadar bu durumu sorun etmememizi söyledi. Şu anda ananesinde olmasının bir etkisi olabileceğini ama bunun dışında “kabızlık alışkanlığı” edinmiş olabileceğini söyledi.

Kabız alışkanlığı, çocukların tuvalet eğitimini reddetmek için geliştirdikleri bir alışkanlıkmış. Tuvalete ya da lazımlığa yapmak istemediği için kakasını tutan çocuklar varmış. Bir ihtimal Tibet’in de böyle bir alışkanlık edinmiş olabileceğini söyledi. Bu yüzden “3 yaşına kadar üstüne gitmeyin.” dedi. “3 yaşından itibaren haftada iki ya da üç gün, 2-3 saatlik oyun gruplarına verirsiniz, orada tuvalet eğitimi tamamlamış arkadaşlarını görür ve kendisi de yapmak ister.” dedi.

Bir de doktorları dinlerlermiş bazen o yüzden kendisi Tibet’e “Çişin geldiği zaman, çişim geldi de, tuvalete yap, kakan geldiği zaman da söyle sana bez bağlasınlar bezine yap, tamam mı?” dedi. Bizimki de “Tamam” dedi. Kakasını tuvalete yapmasını bir dahaki gidişimize bıraktı. Dinleyip, dinlemeyeceğini zaman gösterecek artık. Olası kabız alışkanlığını önlemek için de bağırsak düzenleyici bir ilaç verdi.

Bir diğer konu da Tibet’in çok koşuşturduktan sonra öksürmesiydi. Bu da zamanla düzelecek bir sorunmuş. Çocukların bir kısmı bu durumu telafi edebiliyormuş ama bir kısmı da Tibet gibi alıpta veremediği nefesi öksürerek atıyormuş. Yaşı ilerledikçe azalır dedi. Eğer ayda bir kereden fazla gece uyutmayacak kadar ciddi bir öksürük nöbeti olsaymış o zaman tedavi edilecek bir hastalık kabul edilebilirmiş.

Boyumuz ve kilomuz yaşıtlarımıza oranla fazlaymış ama oran olarak iyi buldu.


Son konumuzda Tibet’in çok sık sulanan sağ gözüydü. Onun da ciddi olduğunu sanmadığını ama bir göstermekte yarar olduğunu söyledi. Anlayacağınız ilk göz muayenemizi olacağız bu aralar. Artık nasıl geçecek Allah bilir! :)

Güle oynaya çıktık, Tibet doktorundan balon bile istedi düşünün artık :D

Biraz hasta diye dışarıda gezmedik bu hafta. Doktordan sonra babanesine gittik, Pazar günü de amcasına gittik.

Bu haftayı da böyle bitirdik...

22 yorum:

  1. Aman da aman doktorunu da dinlermis, koca cocuk da olmus Tibetcigim... Hepsi hallolacak seylermis ne guzel, hep boyle saglikli ol emi :)

    YanıtlaSil
  2. aaa asyada da vardı bu koşuşturma az yorulunca öksürme.Demek bu yüzdenmiş çünkü ciğerlerinde bişey yok demişti doktor..
    iyi oldu öğrenmem :)
    asyada önce bebeğini muayene ettiriyor sonra kendini:)
    geçmiş olsun pamuk prensime dikkat etsin kendine :)öp yerime birde

    YanıtlaSil
  3. Tuvalet eğitimi için doktorunuzun dediğine katılıyorum. Benim oğlumda kreşteki arkadaşlarından görüp 'bu gün okula bezsiz gidicem, don giyicem' dediği gün bezi bıraktı. Bir hafta bol yedekli geçirdik. Böylece bu durumuda atlattık. Bir de geceleri hiç kaldırmadım çiş için. Yatmadan önce yapıp sabaha kadar kazasız geçiriyoruz:))

    Bu arada geçmiş olsun, hep öyleler bizimde hafta sonumuz salya sümük geçti:)

    YanıtlaSil
  4. Sibel'cim geçmiş olsun... Ciddi bir şey olmamasına sevindim... Şu kabızlık için "Güle Güle Kakalar" diye bir kitap var. Bilmem biliyor musun... Belki işe yarayabilir:)

    YanıtlaSil
  5. geçmiş olsun canım, bütün hastalıklar bu kadarcık olsun inşallah. defnede de vardı biraz burun akıntısı, mevsim geçişiymiş demek ki, birçok çocukta aynı durum varmış baksana
    öptüm sizi

    YanıtlaSil
  6. geçmiş olsun Tibetciğime...

    YanıtlaSil
  7. geçmiş olsun, hep iyi olsun Tibetcik. maşallah maşallah boyuna posunada :)

    YanıtlaSil
  8. Çok geçmiş olsun. Çok önemli şeyler öğrendim bu arada yazdiklarından çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Geçmiş olsun canım..Tuvalet eğitimi konusunda yazdığın bilgiler bize de faydalı olacak.tibette en kısa sürede düzelir umarım..

    YanıtlaSil
  10. Tibet küçük adam geçmiş olsun canım :)
    doktorunuzun tuvalet eğitimi için söyledikleri çok doğru.bizimkide bir ara öyle kabız olmuştuki gece ağrıları oluyordu. bir türlü kakasını bırakmak istemiyordu.. şimdi iyi ama. geçici bir dönem olacak merak etmeyin... çabuk atlatır çabuk alışırsınız umarım

    YanıtlaSil
  11. geçmişler olsun...

    sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. cANIM ÇOK GEÇMİŞ OLSUN KUZUMA..KABIZLIĞI ÇOK TAKMA İLK BAŞLARDA OLUYOR SONRA DÜZELİYOR..BOL BOL KAYISI:)))ÜSTÜNEDE ILIK SU:)))

    YanıtlaSil
  13. Tibetcigime bak sen kıyamam kız valal dinliyor desene yavrum aman diyelim sağlık herşeyin başı maşallah da diyelim annesine de mucxlar yollayalım

    YanıtlaSil
  14. Canım benim,geçmişler olsun pamuğuma,Biz bu sen eçocukları bir türlü iyileştiremedik..Ne kadar sakınsak okadar hasta oluyorlar..Efe de bir türlü düzelemedi..Ama şükür yinede..Öpüyorum ikinizi de sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. maşallah her şey yolunda...kabızlığa bizim çaremiz balıkyağı oldu. zaten normalde de hep veririm Can'a bazı günler kabız olduğunu fark ettim ve yine anladım ki balıkyağını unuttuğum günlerde kabız oluyor...Bir dene istersen...

    YanıtlaSil
  16. maşallah her şey yolunda...kabızlığa bizim çaremiz balıkyağı oldu. zaten normalde de hep veririm Can'a bazı günler kabız olduğunu fark ettim ve yine anladım ki balıkyağını unuttuğum günlerde kabız oluyor...Bir dene istersen...

    YanıtlaSil
  17. Bak sen bak şimdi.. Demek tuvaleti ve lazımlığa oturmayı reddediyor ..
    Koptum burada :))
    Geçmiş olsun Tibet'ime..

    İyi bak annesi..
    (Daha iyi nasıl bakılır desene)

    YanıtlaSil
  18. geçmiş olsun Pamukuma.Annesi büyümüş büyümüş.

    YanıtlaSil
  19. Çok çabucak geçmiş olsun diyelim...

    YanıtlaSil
  20. geçmiş olsun benimkilerde oldu öksürük ve burun akıntısı.kabızlıktan neler çektim bilemezsin.sen yemeğine bol zeytinyağı koy tibetin rahat yapsın sonra kabzlığa bağlı et hemoroit çıkmasın çocukta.

    YanıtlaSil
  21. :))) Bu kakam acıyor bir yerden tanıdık geldi bana..Bende söylermişim :)) Annem anlatıp ev ahalisini güldürür hep:(

    YanıtlaSil